Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod.

Joh 10,1-10

1 «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Den som ikke går inn til saueflokken gjennom porten, men klatrer over et annet sted, han er en tyv og en røver. 2 Men den som kommer inn gjennom porten, er gjeter for sauene. 3 Portvokteren åpner for ham, og sauene hører stemmen hans. Han kaller sine egne sauer ved navn og fører dem ut. 4 Og når han har fått ut alle sine, går han foran dem, og sauene følger ham, for de kjenner stemmen hans. 5 Men en fremmed følger de ikke. De flykter fra ham fordi de ikke kjenner den fremmedes stemme.» 6 Denne lignelsen fortalte Jesus, men de skjønte ikke hva han mente.

    7 Da sa Jesus: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Jeg er porten inn til sauene. 8 Alle de som er kommet før meg, er tyver og røvere, men sauene har ikke hørt på dem. 9 Jeg er porten. Den som går inn gjennom meg, skal bli frelst og fritt gå inn og ut og finne beite. 10 Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod.

Andakt av Ole Martin Andreassen

Her for noen dager siden stod det 9. april på kalenderen. Jeg tenkte ikke noe særlig over dagen før jeg så et bilde fra krigen postet på facebook. Da husket jeg plutselig hvilen dag det var, og hva denne dagen betyr for den norske historien.

Vi nordmenn har vært heldige. Vi har vært lite i krig med våre naboland på mange, mange år. Krigsårene i 1940 – 1945 er et kort brudd på vår lange fredstid. Vi er heldige som har fredelige naboer både i øst og sør. Men vi har også hatt gode ledere i regjering og storting som søkt dialog i stedet for trusler, som har valgt fred fremfor krig. Vi har et folkestyre i et demokrati som til nå har hindret enkeltpersoner til å få større makt enn hva som sunt er. La oss håpe at dette fortsetter.

Et av bibelen mest kjente bilder er Jesus som den gode hyrde. Den gode hyrde, det er vel ikke mange i vår tid som har noen direkte kontakt med hyrder eller gjetere, men vi vet noe om ledere, gode og dårlige, og en hyrde er en leder. Heldig er de som har gode ledere, ledere som setter sitt folk eller sin flokk høyere enn seg selv og som er villig til å gå svært langt for å verne om og sørge for sine.

For verden og historien er full av dårlige ledere. Ledere som kommer til makten bare for å berike seg selv, sin familie, sine nærmeste. Som har opphøyd seg selv til guder, og hever seg selv over lov og dom, og mange ganger over liv og død.

Men teksten om den gode hyrde handler ikke bare om å være en god leder. Den handler om noe dypere og enda bedre. Selv om jeg er glad i Kong Harald, og stort sett har vært fornøyd med Norge sine statsministere de årene jeg har levd, så har jeg (heldigvis) ikke hatt noe direkte nærhet til dem. Og med det terrorbildet som samfunnet har i dag, så er våre ledere godt gjemt bak sine sikkerhetsfolk

Jesu ord er ikke gjemt bak bevæpnede vakter og sikkerhetsgjerder. Jesu ord er en åpen invitasjon til å lytte til en som vil deg noe godt. «Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod» sier Jesus. Dette skiller Jesus seg fra andre gode ledere. Invitasjonen er personlig, nær, varm og nesten intim.

Den gode hyrde inviterer til et liv i overflod og glede. Det er ikke nødvendigvis alltid et lett liv, men et liv der vi aldri er alene. Et liv der vi har en å takke når vi har det godt, en å klage til når vi har det vondt, en som alltid er nær og vil lede oss, uansett hvordan livet arter seg. Og hans mål er å lede oss hjem til Gud til slutt. Han gir oss ikke opp, men leter og leter til han finner sine bortkomne sauer. Kong David opplevde dette nært i sitt liv – det er kanskje derfor han skrev den salmen i bibelen som er mest brukt

Salme 23
Herren er min hyrde,
jeg mangler ingen ting.
Han lar meg ligge i grønne enger;
han fører meg til vann der jeg finner hvile,
og gir meg ny kraft.
Han leder meg på de rette stier
for sitt navns skyld.
Selv om jeg går i dødsskyggens dal,
frykter jeg ikke for noe vondt.
For du er med meg.
Din kjepp og din stav, de trøster meg.
Du dekker bord for meg
like for øynene på mine fiender.
Du salver mitt hode med olje,
mitt beger flyter over.
Bare godhet og miskunn
skal følge meg alle mine dager,
og jeg får bo i Herrens hus
gjennom lange tider.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: