TEKSTER OG ANDAKTER AV OLE MARTIN ANDREASSEN

Leder & Andakt – av Ole Martin Andreassen

Nytt ord: Korona

Skrevet mandag 13. april 2020: 2541 smittet, 199 mennesker innlagt, 10 døde.

Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn. Matt 5,9

Et ord som vil stå igjen etter året 2020 er ordet Korona!

Vi hørte om det i 2019 fra kina og byen Wuhan. Byen har 11 millioner innbyggere og ligger vest for Shanghai. De første mistenkte smittetilfellene dukket opp i slutten av desember, og det første dødsfallet ble registrert 9. januar. NRK skriver: «I likhet med lungevirusene Sars og Mers regner man med at viruset har smittet fra dyr. Det er foreløpig ikke sikkert hvilket dyr som er «synderen», men de mest sannsynlige smittekildene er slanger, flaggermus, grevlinger eller rotter.

Mange tenkte sikkert som meg: det angår da ikke meg. Jeg er trygg innenfor det norske helsevesenet. Og ikke spiser jeg slanger, flaggermus, grevlinger eller rotter heller.

Men så «kom den til oss» Samfunnet stoppet opp, skoler stengte og til og med gudstjenestene ble forbudt. Mennesker rundt oss ble reddet for å bli smittet, noen ble smittet, og mennesker døde i Norge av dette. Plutselig kunne vi ikke gå i begravelser eller ikke gi en klem til en som trengte det.

I disse dager er det riktig å ta frem noen av de gamle salmene tekstene vi har i litteraturksatten vår. Salmer og tekster som handler om at det kreves noe av oss. At det er ikke bare helsevesen og myndigheter som har et ansvar når nasjonale kriser oppstår. «Kjemp for alt hva du har kjært, dø om så det gjelder! Da er livet ei så svært, døden ikke heller. Synger vi i «Alltid freidig». Eller kjente strofer fra Arnulf Øverland: «Du må ikke sitte trygt i ditt hjem og si: Det er sørgelig, stakkars dem! Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv! Jeg roper med siste pust av min stemme: Du har ikke lov til å gå der og glemme!» Jeg har en bønn om når denne tiden er over; At vi kan se oss tilbake og si. VI kjempet, VI stod sammen, VI tok ansvar og VI tok vare på hverandre! Jeg håper vi kan si: sammen klarte vi oss sammen mot virus, men også mot egoisme, hat og mismot!

%d bloggere liker dette: